Uğur: Hipofiz bezi hastalıkları önemsenmeli, farkındalık artmalı
Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kader Uğur, toplumda farkındalığın oldukça düşük olduğu hipofiz bezi hastalıkları hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Doç. Dr. Uğur, hipofiz bezinin beynin bir uzantısı olarak hormon salgılayan hayati bir iç salgı bezi olduğunu belirtti. Hipofiz bezi hastalıklarında hormonların aşırı veya yetersiz salınmasının pek çok farklı belirti ve hastalığa yol açabileceğini vurguladı.
En Sık Görülen Hipofiz Tümörü: Prolaktinoma
Doç. Dr. Uğur, hipofiz bezini etkileyen tümörlerin çoğunun iyi huylu olduğunu, en sık karşılaşılan tümörün prolaktinoma olduğunu söyledi. Prolaktinoma, süt hormonu olarak bilinen prolaktin hormonunun aşırı salgılanmasına neden olur. Bu durumda;
Kadınlarda adet görememe, Memeden süt gelmesi, Cinsel istekte azalma ve fonksiyon bozuklukları gibi sorunlar görülebilir. Doç. Dr. Kader UĞUR diğer hipofiz tümörlerini ise şu şekilde açıklamaktadır;
Akromegali: Sinsi ve Geç Tanı Alan Bir Hastalık, Nadir görülen bir diğer hipofiz tümörü olan akromegalide ise;
Baş ağrısı, Yüz hatlarında kalınlaşma, Ayakkabı numarasının büyümesi, Yüzüğün parmağa olmaması, Aşırı terleme gibi belirtiler öne çıkar. Belirtilerin yavaş ilerlemesi nedeniyle hastalık genellikle geç tanı alır.
Cushing Hastalığı: Karında Kırmızı Çatlaklara Dikkat!
Daha nadir görülen Cushing hastalığında ise; Nedensiz kilo artışı, Karın bölgesinde mor/kırmızı çatlaklar, Tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon gibi belirtiler ortaya çıkar. Doç. Dr. Uğur, bu hastalıkların nadir olmasına rağmen, zamanında tanı ve tedavi ile hem hastaların yaşam kalitesinin artırılabileceğini hem de ciddi sağlık risklerinin önlenebileceğini belirterek, hipofiz bezi hastalıkları konusunda toplumda farkındalık oluşturmanın hayati önem taşıdığını vurguladı.