Başkan Küçük: İnsanca bir yaşam istiyoruz
Bağımsız Emekliler Sendikası Elazığ Şube Başkanı İhsan Küçük, emeklilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili bir basın açıklaması yaparak kamuoyuyla paylaştı.
Başkan Küçük, maaşı yetmediği için günlük gıda harcamalarını Tüketici Kredisi veya Kredi Kartıyla karşılamak zorunda kalan emeklilerin banka kuyruklarında yaşam savaşı verdiklerini ifade etti.
“İNSANCA BİR YAŞAM İSTİYORUZ”
Başkan Küçük, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “İnsanca yaşanacak maaş isteyen milyonlarca emekliye sıra geldiğinde ise; “bütçe imkânlarını araştırıyoruz, biraz daha sabredin. Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz inşallah” diye aylardan beri oyalıyorlar. “2024 yılını emekliler yılı ilan ettik, Temmuz ayında emekli maaşlarını eşitleyeceğiz” diyerek, emeklilerin umutlarını ve hayallerini seçim malzemesi olarak kullandılar, şimdi ise tasarruf tedbirlerini bahane ediyorlar, bütçe yok diyorlar. Bir kaç gün sonra TUİK’in takla attırmış olduğu enflasyon oranına göre yapacakları zam daha cebimize girmeden elektriğe yaptıkları % 38’lik zam ve diğer zamlarla geri aldılar.. Hükûmet, emeklileri dilenci gibi görmekten derhal vazgeçmelidir. Yıllarca çalışan, vergi ve sigorta primi ödeyen emekliler sadaka değil, emeğinin ve alın terinin karşılığını istiyor.
EMEKLİLERİN HÜKÜMETTEN TALEPLERİ
Asgari ücretin ülke gerçekleri göz önüne alınarak uluslararası standartlara göre yeniden belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Küçük; hükümetten taleplerini şöyle sıraladı:
1- Halen 10 bin lira olarak ödenmekte olan en düşük emekli maaşı başta olmak üzere tüm emekli maaşları ile dul ve yetim aylıkları kök maaş olarak; Temmuz ayından geçerli olmak üzere en az asgari ücret kadar olmasını, ayrıca 12 bin lira seyyanen ek zam yapılmasını talep ediyoruz.
2- Tüm emeklilerle dul ve yetim aylığı alanlara, yılda dört defa asgari ücret tutarında ikramiye ödensin. Bankalar Kanununda yer alan 58. Madde acilen değiştirilerek, “TBMM’de Ek Torba yasa teklifi ile “Özel sandık emeklileri de ikramiye ödemelerinden yararlanır” şeklinde kanuna ilave edilsin.
3- İntibak Yasası acilen çıkarılsın.
4- Aylık Bağlama Oranları yeniden yüzde 70’e yükseltilsin.”