Yılmaz'dan Glüten hastalığı hakkında önemli açıklamalar
Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yalnız, 'Glüten hastalığı' hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Yalnız, glütenin buğday, arpa ve çavdar gibi temel tahıllarda bulunan bir protein olduğunu belirterek, çölyak hastalığına yol açtığını ifade etti. Çölyak hastalarının glüteni tamamen hayatlarından çıkarmaları gerektiğini vurgulayan Yalnız, bu bireylerin ömür boyu glütensiz diyet uygulamaları gerektiğini söyledi.
Glüten duyarlılığına da değinen Prof. Dr. Yalnız, bu durumun çölyak hastalığından farklı olarak geçici olabileceğini, bu nedenle her zaman ömür boyu diyet gerektirmediğini kaydetti. Glüten hassasiyetinde, genellikle bir yıl süreyle glütensiz beslenme tavsiye edildiğini belirtti.
Öte yandan, toplumda herhangi bir glüten hassasiyeti bulunmamasına rağmen glütensiz beslenmeye yönelen bireylerin sayısının arttığını dile getiren Prof. Dr. Yalnız, bu durumun çoğu zaman gereksiz olduğunu ifade etti. Glütensiz beslenmenin sağlıklı bir tercih gibi görünse de, bu tür diyetlerde buğday ve arpa gibi temel besinlerin çıkarılması nedeniyle kalsiyum ve diğer besin değerlerinde eksiklikler oluşabileceğine dikkat çekti.
Ayrıca glütensiz karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin; kalp, metabolik hastalıklar, şeker, obezite ve kolesterol sorunları gibi çeşitli sağlık risklerine yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Yalnız, 'Glütensiz beslenme, yalnızca bir doktor önerisi varsa uygulanmalıdır. Aksi takdirde sağlıklı yaşam adına yapılan bu tercihler, ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir' uyarısında bulundu.