Bilim ve Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberleri

Üniversite öğrencisi doğada çözünerek bitkiye dönüşen plastik üretti

Annesinin sürekli ıspanak yemesinden ilham alan 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Emir Belli, ıspanak atıklarından plastik kaşık ve kapak üretti. Doğaya atıldığında 2 hafta içerisinde çözünen bu plastikler, aynı zamanda içerisine yerleştirilen tohumlar sayesinde tekrar yeşererek bitkiye dönüşüyor.

Rektör Danışmanı Ulaş: 'Projeler ile 3,5 milyon liranın üzerinde olan bir katma değer üniversitemize kazandırılmıştır'

Fırat Üniversitesi'nde (FÜ) bir yılda 26 farklı yazılım ve bilgi sistemi projesi hazırlandığını belirten Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi Koordinatörü ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mustafa Ulaş, projeler ile üniversiteye 3,5 milyon liranın üzerinde olan bir katma değer kazandırıldığını söyledi.

Genç girişimciden kurumları rahatlatacak yerli ve milli 'yüz tanıma' teknolojisi

Elazığ'da devletten destek alan genç girişimci Yavuz Akın, yerli ve milli yapay zeka tabanlı 'Yüz tanıma sistemi temelli geçiş kontrol sistemi' geliştirdi. Bu sayede klasik kartlı giriş sistemleri ile parmak izi okuyucuları rafa kalkacakken birçok kurum ve kuruluş personelin devam ve verimliliğini daha rahat kontrol edebilecek.

Soylu: Türkiye teknoloji alanında artık yeni bir ulusal kimliğe sahip

Roof Stacks şirketinin Kurucusu ve CEO'su Burak Soylu, TRT 1 ekranlarında yayınlanan Gündem Ötesi programının konuğu oldu. Burak Soylu, programda Dünyada AR tabanlı çalışan ilk Metaverse olma özelliği taşıyan GoArt Metaverse'yi tanıtarak Metaverse dünyası hakkında merak edilenleri cevaplandırdı.

Prof. Dr. Burcu Özcan TÜBİTAK ödülüne layık görüldü

Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Özcan, TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından TÜBİTAK teşvik ödülüne layık görüldü.

İnsan vücudundaki en güçlü kemikten esinlenilerek 8 büyüklüğündeki depreme dayanıklı yapı geliştirildi

Elazığ'da deprem mühendisliği üzerine çalışmalar yürüten öğretim görevlisi, insan vücudundaki en güçlü kemiklerden olan kaval kemiğinden esinlenerek 8 büyüklüğündeki depreme dayanıklı bir yapı geliştirdi.

FÜ Rektörü Göktaş, elektrikli aracı inceledi

Fırat Üniversitesi'nde (FÜ) üretimi yapılan ve bu yılki yarışmalara katılacak olan elektrikli aracı Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş inceleyerek bilgi aldı.

Türkiye'de sperm numunelerini 3 farklı kategoride analiz eden sistem geliştirdi

Fırat Üniversitesi (FÜ) Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Avcı öncülüğünde, Türkiye'de ilk defa Görüntü Tabanlı Spermiogram Test Sistemi (GTASTS) geliştirilerek uygulamaya konuldu. 3 farklı kategoride insan ve hayvan spermlerinin yapay zeka tabanlı olarak analiz edilebildiği aktarıldı.

Elazığ'da roket üretildi, test uçuşları başlatıldı

Fırat Üniversitesi'nde (FÜ) yüksek lisans öğrencisi tez çalışması için danışmaları 2 öğretim üyesiyle birlikte paraşütle inişini sağlayan roket üretti. Motoru ve yakıtı başta olmak üzere tüm teknik malzemeleri de kendileri üreten ekip, roketin 500 metrelik test uçuşlarını yapmaya başladı.

Türkiye'nin ilk adli bilişimcileri, yerli 'Adli Kopya Alma Donanımı'nı geliştirdi

Türkiye'de sadece Fırat Üniversitesi bünyesinde bulunan Adli Bilişim Mühendisliği Bölümünün başkanı ile öğrencileri, dijital delillerin son yıllarda artması üzerine yaptıkları çalışma kapsamında 'Adli Kopya Alma Donanımı'nı (AKAD) geliştirdi. Türkiye'de ilk defa geliştirilen donanım ile ilgili şimdi de yapay zeka yazılımı üzerinde çalışan ekip, bunu da tamamladıktan sonra sistemi kullanıma hazır hale getirmiş olacak.

Türk profesör üretti, Avrupa ve ABD'ye ihraç edildi

Türkiye'de sadece Fırat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu tarafından üretilip patenti alınan organik malzeme kaplama cihazı (Spin Coater) Avrupa'dan ABD'ye, Arabistan'dan Mısır'a kadar bir çok ülkeye ihraç edildi.

Arslan, TEKNOFEST Türkiye Birincisi Öğrencilerle Buluştu

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, TEKNOFEST Türkiye birincisi olan Fırat Üniversitesi öğrencileri ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu ile OSB İnovasyon Merkezi ve Bader Group'u ziyaret ederek, F.Ü. Türkiye şampiyonu öğrencilerinin projeleri ve seri üretim süreci ile ilgili istişarede bulundu.

Türkiye'nin ilk 'OLED Karakterizasyon' Cihazı ihracata başladı

Fırat Üniversitesi'nden Prof.Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu tarafından Organik LED (OLED) Karakterizasyon Cihazı üretilerek hem Türkiye'de bir ilk gerçekleşti, hem de yurt içinde ve yurt dışındaki firma ve üniversitelere satıldı. Bronz madalya alan Türk Patentli ürünün yurt dışındaki cihazlarla kıyaslandığında daha üstün özelliklere sahip olduğu vurgulandı.

TEKNOFEST’te Derece Alan Öğrencilere Teşekkür Plaketi

Gaziantep'te düzenlenen TEKNOFEST’te İnsanlık Yararına Teknoloji alanında Afet Yönetimi kategorisinde geliştirdikleri Arama Kurtarma Robotu ile Türkiye birinciliği elde eden öğrencilere, Teknoloji Fakültesi Dekanlığı tarafından teşekkür plaketi verildi.

Taşınabilir Mühimmat Sistemleri DM-5 ve DM-7 envanterde

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, 'Taşınabilir Mühimmat Sistemleri DM-5 ve DM-7 güvenlik güçlerimizin kullanımında. 5.56 ve 7.62 mm makineli tüfekler için geliştirilen sistem, kesintisiz atış imkanı sağlıyor' açıklanmasında bulundu.

PlayStation 5'in fiyatı belli oldu

Dünyanın en çok tercih edilen oyun konsolundan biri PlayStation 5’in fiyatı ve çıkış tarihi üreticisi Sony tarafından resmen duyuruldu. Konsolun disk takılabilen normal sürümünün fiyatı 499 dolar, disk girişi olmayan sürümünün fiyatı ise 399 dolar olarak açıklandı. PS5’in ülkemizde, değişen hafıza kapasitesine göre en az 5 bin 500 TL-7 bin TL arası fiyatta satışa sunulması bekleniyor.

Toygun Teknofest'e Hazır

Elazığ Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden oluşan 5 kişilik İnsansız Hava Aracı (İHA) ekibi, Cumaali Şimşek ve Osman Gür hocaların danışmanlığında 8 aylık bir çalışma sonucunda hazırladıkları TUYGUN adlı İnsansız Hava Aracının uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. 

Yeni nesil sosyal medya platformu Yaay kullanımda

Dijital dünyaya yeni bir soluk getirmeyi amaçlayan yeni nesil sosyal medya platformu Yaay hayata geçti. Gündem ve haber takibi, doğru bilgiye ulaşma, bilgilendirme, rozet uygulaması gibi özellikleri ile farklı bir kullanıcı deneyimi sunmayı hedefleyen platform, diğer sosyal medya platformlarındaki bir çok özelliği aynı çatı altında buluşturuyor.

Türkiye’de bir ilk: SODİGEM öncülüğünde Eğitimde Sanal Gerçeklik uygulaması

Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) öncülüğünde hazırlanan ve Türkiye'de bir ilk olan 'Eğitimde Sanal Gerçeklik' proje uygulaması hayata geçirildi.

Toplam 72 haber.