Sağlık

Sağlık haberlerini Elazığ haber sitesi Elazığ News ile takip edin.

Sağlık Haberleri

Elazığ'da maske kullanımı yüzde 100'e ulaştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın vaka sayısında artış olduğunu belirttiği iller arasında yer alan Elazığ'da herkesin maske taktığı gözlemlenirken, tedbiri arttıran polis ve zabıta da uyarılarda bulundu.

Covid-19'u yenen doktor, Maske ve Karantina uyarısı yaptı

Elazığ'da pandemi servisinde hastalarını tedavi ederken korona virüse (Covid-19) yakalanıp atlatan ve görevine dönen Uzm. Dr. Eyüp Oğuz, karantinaya alınan insanların odalarını, evlerini terk ettiğini, yakalandıklarını duyduklarını, bunların sağlık çalışanlarını yorduğunu söyledi.

Huzursuz bacak sendromu en çok kadınları vuruyor

Uzm. Dr. Burçak Ekinci Evci, 'Bacaklarda hareket ettirme dürtüsü, yanma ve karıncalanma şeklinde ortaya çıkan huzursuz bacak sendromu kadınlarda erkeklere göre iki kat fazla görülüyor. Çoğunlukla 20 yaş altında başlayan hastalıkta erken tanı ve tedavi yaşam kalitesini artırıyor' dedi.

Kaşıntının altından diyabet çıkabilir

Uzm. Dr. Tayfun Garip, 'Diyabet çok su içme, sık idrara çıkma, çok yemek yeme veya iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, ağız kuruluğu ve gece idrara çıkma olup daha nadir olanları bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı enfeksiyonlar, tekrarlayan mantar enfeksiyonları ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak akılda tutulması gereken bir önemli nokta da diyabet hastalığı gelişmiş olmasına karşın hiçbir belirti veya bulgunun olmayabileceğidir' dedi.

Doktor Covid-19 geçirenlere seslendi: 'Yalvarıyorum bağışçı olun'

Elazığ'da korona virüse (Covid-19) karşı etkili tedavi yöntemleri arasında yer alan ve son iki ayda 623 donörden alınan immün plazma sayesinde 584 hasta tedavi oldu. Covid-19 geçirenlere seslenen Dr. Mustafa Merter, Sevgili kardeşlerimizden, vatandaşlarımızdan rica ediyorum hatta yalvarıyorum gelip bağışçı olsunlar dedi.

Zayıflamak için önce uykunuzu düzenleyin

Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekır Külah, 'Obezite, uyku apnesinin hem nedeni hem de sonucu olarak ortaya çıkabilir. Yetersiz uyku, leptin hormonunun düşmesine neden olarak, vücudumuzun daha fazla kaloriye ihtiyacı olmadığı durumlarda bile beyne yemek yeme sinyali gönderir. O nedenle öncelikle bu döngüyü kırmak gerekiyor. Uyku apnesi etkin bir şekilde tedavi edildikten sonra kişi kilolarından kalıcı bir şekilde kurtulabilmektedir' dedi.

Kan renginiz vücuttaki oksijeni işaret ediyor

Prof. Dr. M. Emin Akkoyunlu, 'Eğer kandaki oksijen miktarı yüksekse yani kan oksijene doymuşsa açık kırmızı görülür. Ama kan eğer oksijene doymamışsa yani oksijen miktarı yetersizse koyu kırmızı görülür. Aslında kana parlak rengi veren oksijendir. Eğer dudaklarımızda, tırnak ve parmak uçlarımızda renk morarmaya doğru gidiyorsa demek ki o bölgede oksijen azlığı var manasına denk gelir' dedi.

Unutkanlık nedenlerine dikkat

Nöroloji Uzmanı Dr. Özge Altıntaş Kadırhan, yoğun iş temposu sonucu, çoğu kişinin unutkanlıktan yakındığına dikkat çekerek, ‘Kişi, aslında yoğunluktan dolayı kaydedemediği bilgiyi hatırlayamadığını zanneder ve unuttuğunu düşünür. Demans hastaları ise farklı olarak, kaydedilen bilgiyi geri dönüşümsüz olarak unutabilir’ sözleriyle demans (bunama) hastalığının risklerine dikkat çekti.

Elazığ'ın sevilen doktoru, son yolculuğuna uğurlandı

Elazığ'da tüp bebek alanında uzman olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.Orhan Özdiller tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Saç ekimi yaptırmak isteyenlerin sayısı artacak

Saç ekiminde geliştirilen sapphire fue yöntemiyle uygulamayı yaptırmak isteyenlerin sayıca artacağı bekleniyor.

Gripten korunurken kansere yakalanabilirsiniz

Gripten ve koronavirüsten korunmak amacıyla vitamin ilaçlarının kullanımının artmasının özellikle sigara içen bireylerde ciddi sıkıntılar doğurabileceğini söyleyen Prof. Dr. Berrin Pehlivan, “A ve B vitamin takviyesi alanlarda akciğer kanseri riskinin arttığına dair araştırmalar bulunmakta” dedi.

Korona aşısı Malatya'da da yapılacak

Çin'li ilaç firması tarafından geliştirilen ve Türkiye'de 9 ilde yapılacak olan Covid-19 aşısı Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yapılacak.

Ölümcül üçgendeki sivilcenizi asla sıkmayın

Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, 'Sivilcelerin sıkılması, iltihaplanma ve izlere yol açmasının yanı sıra damarlar yoluyla beyindeki kirli kanın kalbe gönderilmesinde rol oynayan kavernöz sinüs olarak bilinen boşluğun mikroorganizmalar ile tıkanmasına yol açabilir. Bundan dolayı, yüzün orta hattındaki özellikle ağız kenarlarından burun köprüsüne kadar olan bölgeyi kapsayan ‘ölümcül üçgen’deki sivilceler asla sıkılmamalıdır' dedi.

Sigara bağımlılığı ameliyatın riskini artırabilir

Doç. Dr. Serdar Epözdemir, 'Sigara mümkünse ameliyattan bir ay önce kesilmelidir. Sadece kalp değil beyin, böbrek gibi vücudun büyük organların damarları sigaranın bu etkilerinde hayli zarar görmektedir. Yürüme esnasında topallama, bacak ağrısı, ayak tırnak şekil bozuklukları parmak yaraları uyarıcı bulgulardır. Sigara içenlerde anestezik ilaçlar astım atağını tetikleyebilir. Anestezi başlarken ve uyanma sürecinde hava yolu spazmı sigara içenlerde çok daha fazladır' dedi.

Elazığ'da jandarmadan Covid-19 denetimi

Elazığ'da jandarma ekipleri, Koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında uygulama yaparken, evde izolasyonda olanları da kontrol ediyor.

Çocuklar da geçmeyen ağrıların altında o neden olabilir

Çocuklarda sıklıkla rastlanan kemik tümörü konusunda uzmanlar uyarıyor. Çocukluk çağlarında sıklıkla görülen bu tümörlerin iyi huylu olduğunu belirten Prof. Dr. Volkan Gürkan, 'Aileler çok uyanık olmalı eğer çocukta burkmaya düşmeye bağlı olmayan ve geçmeyen bir ağrı varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalı' dedi.

Koronavirüsten solunum egzersiziyle korunun’

Dr. Şadiye Sarataş 'Solunum egzersizleri COVID-19 geçiren hastalarda nefes darlığını azaltır, yaşam kalitesini arttırır, kaygı ve depresyonu engellemede yardımcı olur. Bu 4 solunum egzersizini sırayla toplamda 10 dakika olmak üzere günde 3-4 kez tekrarlayabilirsiniz' dedi.

Alerji testinde sonucun negatif çıkması, sizi aldatmasın

Mevsim geçişlerinde en sık görülen alerjilere karşı nasıl önlemler alınacağına dair tavsiyelerde bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik aynı zamanda 'Kişilerin hangi maddeye karşı alerjen olduğunu ortaya çıkarmak için yapılan tüm testlere rağmen alerjen maddenin tespit edilememesi durumu söz konusu olabilmektedir' dedi.

Sakin olmak her yerde hayat kurtarıyor

Pandemi dolayısıyla deniz sezonunun daha yoğun geçtiği bu günlerde, karadaki çeşitli kısıtlamalardan kaçanlar da tatilini su üstünde kullanmayı tercih etti. Yaz döneminde ve özellikle su üstünde en sık yaşanan kazaların başında denize düşme olayları yaşandığını belirten Su Üstünde Bloğu yetkilisi Eren Budaklı, havaların soğumaya başladığını belirterek denize düşenlerin neler yapması gerektiğini açıkladı.

Toplam 607 haber.